Onzinnigheid ten top

Sommige zaken zijn totaal onzinnig en belachelijk op deze planeet. Iedereen kent het wel, van die dingen,beleid, regeltjes die debiel zijn, ergens in het leven geroepen, maar waarvan je gewoon niet begrijpt (van welke invalshoek je het ook bekijkt) waarom. Ik werd er een tijd geleden mee geconfronteerd, op brute wijze ook, nl. achteraf. Bij de kapper welteverstaan.

Ik ging naar spontaan naar een gerenommeerde kapper in de stad, ik dacht: ik doe eens gek met mijn manen die normaal alleen even bijgeknipt hoeven te worden;  ik laat ze eens verwennen. Ik werd hartelijk ontvangen in de chique salon. Ik kreeg uitleg, mijn haar werd gewassen (moet dat? Ik heb ze gisteravond nog in het sop gezet- wel ja, toe maar dan in het kader van de verwenactie), ook kreeg ik een hoofdhuidmassage. Ik moet eerlijk bekennen, dat was erg prettig. Ook verliep het wasproces zorgvuldig, ik heb ooit eens meegemaakt dat de manen één grote knoop werd in zo’n wasbak, zodat ik of de kapster een half uur verder was om er doorheen te komen met een kam en extra verzachters en ook ken ik de situatie dat de helft in dat putje bleef steken, of dat alles nat werd, behalve mijn haar. Maar nee, tot zover, prima. Ik nam vervolgens plaats en de manager kwam naar me toe, met de duidelijke boodschap dat zij niet knipte- daar had ze haar personeel voor-, maar dat er allerlei aanbiedingen waren op haar- en huidverzorging. Of ik wilde ruiken en proberen. Die aanbieding was zo’n fantastische set van shampoo en conditioner. Met een Amerikaanse glimlach, een make-uprijk gezichtje en tegelijkertijd stalen blik, zei ze: van 105 euro, nu voor slechts 93,25! Ik dacht: wauw, dat is nog eens een aanbieding! Dat zijn prijzen waar ik mijn haar meer dan een jaar van kan wassen (en ik gebruik toch echt geen Timotei van 1,50. Voor de nieuwsgierigen: ik gebruik meestal iets van de Bodyshop). Het waren allemaal producten van natuurlijke herkomst en daar ben ik best gevoelig voor, maar mijn sceptische oog trok wel wat scheef bij het horen van de prijzen. Ik weet nog dat ik dacht: Wat leuk, zo’n marketing functie.. Goed. Knippen. Dat verliep allemaal zeer goed, professioneel, er werd de tijd voor genomen, al ging het niet om een ingewikkeld model en rare fratsen. Ik ging per slot van rekening niet naar de Kinky kapper. Beetje föhnen, wat modelleren (wat er te modelleren valt) en glimspulletjes, prima. Lekker, hoor.

Het afrekenen, tja, daar komt ie dan. Mijn haar was tiptop, helemaal shiny en mooi vallend. Ik wist wat deze verwenbeurt ging kosten, dat zag ik op de prijslijst en dat was ook goed voor een keer. De manager spoedde zich naar de kassa, met de vraag of ik nog interesse had in hun spectaculaire aanbieding. ‘Euh, ik denk er nog even over’, was mijn strategische reactie. De kassa rinkelde: Ik telde meer dan 8 euro extra op de rekening voor een langhaartoeslag! Jawel, een lang-haar-toeslag. Er is twee cm af geknipt maar ja, daarvoor betaal je dus even 8 euro bij. Mijn hoofd ging snel: Ja, ik heb lang haar. Nee, er is geen model in geknipt, dus het kost niet erg veel tijd normaal gesproken en het is niet moeilijk. Wat is lang haar? Iets na de boblijn? Of juist er voor als het om mannenhoofden gaat? Het duizelde me even. Even bedacht ik me de discussie aan te gaan en haar visie over lang haar uiteen te laten zetten, zelfs een centimeter erbij te halen. Maar nee, ik was te ver heen.  ‘Waarom?’, vroeg ik op mijn meest chique toon die ik nog tevoorschijn kon toveren. ‘Nee, dit was het beleid, en dat doen vrijwel alle kappers, het is héél gebruikelijk’. ‘Oh ja? Goh’, antwoordde ik, geen andere klank meer kunnend produceren. En ja hoor, het stond op de prijslijst in een minuscuul lettertype. No escape, dus. Ik heb betaald, maar heb me nog niet vaak zo belachelijk, afgezet en gediscrimineerd gevoeld. Ik heb zelfs even overwogen om een tondeuse aan te schaffen. Sindsdien ben ik dus alert bij ieder kappersbezoek. Sommigen kennen het fenomeen, maar de meesten kijken me aan alsof ik mijn NT2 nog niet gehaald heb. Langhaartoeslag, what a crap!

Over Twicedoubleyou

Hello! My name is Wendy. I write on various sites and blogs. On http://www.verzetjezinnen.wordpress.com you will find all about my inspiring writing cards (a set of 44 cards you can order) and info about my courses in creative writing. http://Twicedoubleyou.wordpress.com is about my poetry, short stories, my David Bowie project. Kekke Koekjes (http://www.koekjeskopen@wordpress.com) is about my cookies made of fruits, nuts and oats- refined sugarfree and dairy free, vegan. Check how to order. http://www.wenswoord.wordpress is about my services concerning text correction and editing and coaching students during their thesis. Feel free to join, follow me or respond. Or mail: twicedoubleyou@gmail.com. Thank you for your digital visit!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Onzinnigheid ten top

  1. Nick zegt:

    Mooi verhaal, zie het zo voor me en ook jouw blik erbij ;-). Kan me voorstellen dat je je genept voelt. Wie overkomt het niet af en toe? Zoals 18 euro voor de 2 koffie laatst bij het Dorset in Borne, met het ongevraagde palet van zoetigheid erbij…(een leuke en smakelijke verrassing, totdat je de rekening ziet)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s