Kauwgom

Hoe weet je dat iets niet doorgeslikt kan worden, zoals kauwgom en hoe weet je dat andere dingen wel doorgeslikt kunnen worden, zoals een winegum of kauwsnoepje? Wat een vraag, denkt ze. Waar komt dit nu weer vandaan?
Ze gaat het antwoord na. Het is misschien de structuur, de hersenen krijgen bij het rubberachtige van kauwgom een seintje: niet doen! En een snoepje smelt, ook als je kauwt. Dat is dan waarschijnlijk wel veilig bevonden door het systeem. Welk systeem? Hebben wij mensen daar sensoren voor?

Als kind slikte ze regelmatig kauwgom door, als er geen prullenbak in de buurt was of uit gemak. Ze is er mee gestopt toen ze beelden zag van zwervende stukken rubber in haar lichaam, vastgeplakt of reizend van een kant naar een andere, alsof ze nooit zouden worden uitgescheiden. Nu houdt ze het desnoods vast in haar hand, net zolang  het ergens veilig weg kan- haar vingers ruiken dan naar een restantje mint- of zoekt ze een papiertje om het smaakloze ding in op te rollen. Niets is erger dan kauwgom onder je schoen of in je haar! Dat heeft ze als kind een keer gehad, een stuk in haar haar. Daar moest dus de schaar in, tot groot verdriet. Mama moest het opknappen en kreeg de volle lading aan tranen en boosheid. Kauwgom gooi je in een prullenbak, want het verpest de natuur. Je krijgt dan geen plastic soep, maar een kauwgom soep if so to speak. Eén grote plakkende aarde, met draden en rubberachtige lagen, in grijswit en bubblegum roze, niemand kan meer fatsoenlijk lopen, het verkeer vertraagt, enfin, ze ziet het hele doemscenario al voor zich.

Een hele tijd at ze geen kauwgom, realiseerde ze zich opeens. Vanwege het ingrediënt aspartaam, dat is een giftig goedje. Nu gaat ze af en toe over stag, even een verfrissing mag, maar ze is eigenlijk al snel uitgekauwd. Vies vindt ze kauwende mensen, de mond half open en maar malen, het rubber van links naar rechts. Het is ordinair ergens, of actief lusteloos, onverschillig. Ja, kinderen mogen bellen blazen, dat is leuk. Maar volwassenen doen dat niet. Maar goed, ze doet er zelf dus nu weer af en toe aan mee, ‘kauwgommen’, maar vindt niet dat ze heel opvallend kauwt. Een ‘kauwobservatie’ van zichzelf in haar hoofd verschijnt: de mond dicht, en het goedje trekt soms even over de tong, zoals dat gaat met bellenblazen, maar dan zonder bellen en inwendig. Een beetje stiekem en in de aanloop van een bel. Geen geplop of geplak. Of ze beweegt de kauwgom van de een naar de andere wang of ze plakt het aan haar verhemelte. Zo heeft niemand er last van.
Illusie? Misschien kauwt ze wél als een sloerie of storen mensen zich er aan en denkt ze alleen zelf dat ze een beschaafde kauwer is. Wie zal het zeggen? Gelukkig eet ze niet vaak kauwgom, dat is een geruststellende gedachte. Ze merkt dat de gedachten stiller worden. Weer is een vraag beantwoord, uitgekauwd en in de prullenbak beland.

kauwgom                           Afbeelding Pixabay, Sferrario

Over Twicedoubleyou

Hello! My name is Wendy. I love writing, sharing and creating. On 'Twicedoubleyou' I write small stories and poetry about life, spirit and things that keep my head and soul alive or that is reflecting, touching my inner world. I'm also working on David Bowie poetry, words written on the basis of his songs, dedicated from my life, no translations. On my page 'Kekke Koekjes' you can read about my home made sugarfree cookies and order them. On 'Twicedoubleyou Travels' you read all about my adventures whilst traveling. There is a translation bar on the blog. On 'Workshops' and 'Agenda' you will find information about my workshops in creative writing. Feel free to join, follow me or respond. Or mail: twicedoubleyou@gmail.com. Thank you for your digital visit!
Dit bericht werd geplaatst in Filosophy, Stories en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s