Kauwgom

Hoe weet je dat iets niet doorgeslikt kan worden, zoals kauwgom en hoe weet je dat andere dingen wel doorgeslikt kunnen worden, zoals een winegum of kauwsnoepje? Wat een vraag, denkt ze. Waar komt dit nu weer vandaan?
Ze gaat het antwoord na. Het is misschien de structuur, de hersenen krijgen bij het rubberachtige van kauwgom een seintje: niet doen! En een snoepje smelt, ook als je kauwt. Dat is dan waarschijnlijk wel veilig bevonden door het systeem. Welk systeem? Hebben wij mensen daar sensoren voor?

Als kind slikte ze regelmatig kauwgom door, als er geen prullenbak in de buurt was of uit gemak. Ze is er mee gestopt toen ze beelden zag van zwervende stukken rubber in haar lichaam, vastgeplakt of reizend van een kant naar een andere, alsof ze nooit zouden worden uitgescheiden. Nu houdt ze het desnoods vast in haar hand, net zolang  het ergens veilig weg kan- haar vingers ruiken dan naar een restantje mint- of zoekt ze een papiertje om het smaakloze ding in op te rollen. Niets is erger dan kauwgom onder je schoen of in je haar! Dat heeft ze als kind een keer gehad, een stuk in haar haar. Daar moest dus de schaar in, tot groot verdriet. Mama moest het opknappen en kreeg de volle lading aan tranen en boosheid. Kauwgom gooi je in een prullenbak, want het verpest de natuur. Je krijgt dan geen plastic soep, maar een kauwgom soep if so to speak. Eén grote plakkende aarde, met draden en rubberachtige lagen, in grijswit en bubblegum roze, niemand kan meer fatsoenlijk lopen, het verkeer vertraagt, enfin, ze ziet het hele doemscenario al voor zich.

Een hele tijd at ze geen kauwgom, realiseerde ze zich opeens. Vanwege het ingrediënt aspartaam, dat is een giftig goedje. Nu gaat ze af en toe over stag, even een verfrissing mag, maar ze is eigenlijk al snel uitgekauwd. Vies vindt ze kauwende mensen, de mond half open en maar malen, het rubber van links naar rechts. Het is ordinair ergens, of actief lusteloos, onverschillig. Ja, kinderen mogen bellen blazen, dat is leuk. Maar volwassenen doen dat niet. Maar goed, ze doet er zelf dus nu weer af en toe aan mee, ‘kauwgommen’, maar vindt niet dat ze heel opvallend kauwt. Een ‘kauwobservatie’ van zichzelf in haar hoofd verschijnt: de mond dicht, en het goedje trekt soms even over de tong, zoals dat gaat met bellenblazen, maar dan zonder bellen en inwendig. Een beetje stiekem en in de aanloop van een bel. Geen geplop of geplak. Of ze beweegt de kauwgom van de een naar de andere wang of ze plakt het aan haar verhemelte. Zo heeft niemand er last van.
Illusie? Misschien kauwt ze wél als een sloerie of storen mensen zich er aan en denkt ze alleen zelf dat ze een beschaafde kauwer is. Wie zal het zeggen? Gelukkig eet ze niet vaak kauwgom, dat is een geruststellende gedachte. Ze merkt dat de gedachten stiller worden. Weer is een vraag beantwoord, uitgekauwd en in de prullenbak beland.

kauwgom                           Afbeelding Pixabay, Sferrario

Over Twicedoubleyou

Hello! My name is Wendy. I write on various sites and blogs. On http://www.verzetjezinnen.wordpress.com you will find all about my inspiring writing cards (a set of 44 cards you can order) and info about my courses in creative writing. http://Twicedoubleyou.wordpress.com is about my poetry, short stories, my David Bowie project. Kekke Koekjes (http://www.koekjeskopen@wordpress.com) is about my cookies made of fruits, nuts and oats- refined sugarfree and dairy free, vegan. Check how to order. http://www.wenswoord.wordpress is about my services concerning text correction and editing and coaching students during their thesis. Feel free to join, follow me or respond. Or mail: twicedoubleyou@gmail.com. Thank you for your digital visit!
Dit bericht werd geplaatst in Filosophy, Stories en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s